BASIN AÇIKLAMSI
Yaylalar, meralar, ormanlar halkın malıdır ve buraların anahtarı halkın cebindedir.
Vatandaş yaz başı ineğini, koyununu ve yükünü tutarak yaylaya çıkar; anahtarıyla kapıyı açar ve yılın yarısını burada yaşamaya başlar.
- Ligarbasını (yaban mersini), guguvağını (mantar), çay otunu, yaban armutlunu ve eriğini toplar. Bunları yok etmek kimsenin hakkında değildir, hattı de değildir.
- Eczacılıkta kullanılabilecek yüzlerce çiçek, endemik bitki ve çam ağaçları vardır bunları yok etmek kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.
- Yaylalarımız börtü böcek, onlarca memeli ve kuşun yaşam alanıdır bu alanları yok etmek kimsenin hakkı da değildir, haddi de değildir.
- Yaylarda hayvanlardan elde edilen süt, peynir, kaymak ve meşhur Trabzon tereyağı vardır bunları yok etmek kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.
- Türk milletinin yüzlerce yıllık kültürüdür yaylalar bu yaylalarda birçok köyü bir araya toplayan dostluklar oluşturan, arkadaşlıklar kuran, hısım akrabalıklar oluşturan toplumların sosyalleşmesini sağlayan kadim kültürümüzdür yaylalar bu kültürü yok etme hiç kimsenin hakkı da değildir, haddi de değildir.
Halk kış basınca hayvanlarını alır yükünü tutar yaylasını kapatıp anahtarını cebine koyar ve aşağıya iner.
- bu yaylaları bombalamak, böğrüne hançer saplayıp zehir doldurma kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.
- içme sularımızı, toprağımızı ve havamızı zehirlemek kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.
- Karalahanamızı zehirleyip ğuliya yemeğini yok etmek.
- Mısırımızı zehirleyip kuymağımızı yok etmek.
- Baklamızı zehirleyip turşu kavurmamızı yok etmek, kimsenin hakkı da değil haddi de değildir.
- Yaylalar, dağlar, Karadere vadisi bizim vatanımızdır; vatanımızdan bizi göçe zorlamak kimsenin hakkı da değildir haddi de değildir.
- Araklı halkı kızgın, öfkeli ve kararlıdır.
Araklı Karadere Vadisi
Roma ve Osmanlı dönemlerinde Araklı-Bayburt-Erzurum üzerinden İran coğrafyasına uzanan tarihi ve stratejik bir yolun güzergahı olan Araklı Karadere vadisi.... Karadere, tarih boyunca tarım faaliyetlerinin de yapıldığı bereketli alüvyal toprakları barındırıyor.
Vadi aynı zamanda zengin yeraltı su kaynaklarına sahip bir havza.. Karadere vadisi, yakın tarihlerdeki tüm yapılaşmaya rağmen 1000 dönüm civarında ve çok verimli olabilecek tarım toprağını halen bünyesinde taşıyor. Bu toprakların acilen koruma altına alınıp, tarım amaçlı tescillenmesi, projelendirilmesi ve sera tarımına başlanılması elzemdir.
Vadiyi besleyen ana su kaynağı olan Karadere nehrinin ise "yüksek hassasiyet"le korunması, nehre hiçbir zararlı atığın bırakılmaması gerekmektedir.