Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın ayrıştıran işletmenin çalışmaları yargı kararıyla durduruldu. Madenin kapatılması için yıllardır mücadele veren çevreciler, “Bir yolunu bulup yeniden açabilirler. Kaygılıyız” diye konuştu.
İliç’teki maden faciasının ardından, benzer bir durumun yaşanmaması için yıllardır mücadele eden Ordu Fatsa’da sevindirici bir haber geldi. Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetleri mahkemece durduruldu.
Cumhuriyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre, heyelan riski taşıyan altın madeninin siyanür liçleme sahasını geçen yıl yoğun yağmurlar sırasında sel basmış, siyanür ve ağır metallere bulanmış çamurlu su derelere akmıştı. Çevre felaketi riski taşıyan madenin faaliyetlerinin durdurulması için Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve Fatsalı yurttaşlar Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Ordu İdare Mahkemesi, Altıntepe Madencilik Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’nin siyanürlü altın faaliyetlerini Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın oluruyla on yıl daha uzatan ruhsat yenileme işlemini iptal etti. Kararın ardından Ordu Valiliği Fatsa’daki siyanürlü altın madeninin faaliyetlerini durdurdu.
Madenin kapatılması için yıllardır mücadele edildiğini belirten Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Avukatı Nur Hilal Gündüz çevre zaferini şöyle anlattı:
“Davayı Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve aynı zamanda altın madeninin bulunduğu bölgedeki bazı vatandaşlar açtı. Bizler de avukat Nur Hilal Gündüz, Tuğçe Yıldız, Ecem Çelebi olarak Fatsa Doğa ve Çevre Derneği ve vatandaşların avukatlığını yaptık. Burada en son ruhsat iptali davası görüldü. 2021 yılında daha önceki altın madeni ruhsatı devam ederken tekrar ruhsatın yenilenmesi için başvuru yapmışlardı. Biz de Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açtık. Ordu İdare Mahkemesi de ruhsat uzatımını iptal etti. Mahkeme, ‘Artık ruhsat alacak şartları taşımıyorsunuz’ dedi. Bunun üzerine bizler de bakanlığa kararın uygulanması için başvuru yaptık. Bakanlık da dün itibarıyla valiliğe bildirdi. Valilik de bize gönderdiği yazıyla kararın uygulandığını, madene de bildirim yapılarak artık tüm faaliyetlerinin durdurulduğunu söyledi. Maden şirketi bir üst mahkemeye başvurdu. Üst mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermediği sürece faaliyet duracak.”
Yeşil Artvin Derneği'nden Artvin'in Yukarı Maden Köyü'ndeki maden için uyarı
Yeşil Artvin Derneği, İliç faciasından sonra kamuoyuna yaptığı basın açıklamasında Artvin'deki maden ocağı için uyarıları aşağıdadır.
İliç faciasının Artvin ilimiz için ayrı bir önemi var çünkü bu madeni işleten yabancı Anagold şirketi ile Çalık ortaklığı aynı zamanda Artvin’in Yukarı Maden Köyündeki (Hod) madeni de işleten şirkettir. Hod madeninde de ÇED olumlu kararı verilmiş, kapasite artırım kararı da alınmış, halen zeminde hafriyat kazıları ve yollar yapılmakta olup, Hod tam bir şantiye ve hafriyat alanına dönüştürülmüştür. Çok dar vadide yapılmakta olan çalışmalar ile doğa geri dönüşümü imkansız şekilde tahrip edilmiş, henüz hazırlık çalışmaları sırasındaki bu zararların, işletme aşamasında nasıl bir felakete neden olabileceğinin işareti olmuştur. Bugün Hod maden alanında dere yatağına yığılmış hafriyat, eğimin ve yağmurun etkisi ile her an hareketlenecek durumdadır. Daha aşağılarda yer alan mahalleler ve halen burada yaşamakta olan köy halkı her an bir heyelan tehlikesi ile karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle çevresel duyarlılığı İliç madeninde görülmüş olan bu doğa ve yaşam düşmanı şirket ve yerli ortaklarının, Hod madeninde ve ülkemizin başka yerlerinde yürüttükleri tüm faaliyetlerinin de durdurulması gerekir. Aksi taktirde yeni faciaların sonuçlarını ülke olarak yaşamak zorunda kalacağız.
Taşı toprağı altın diyerek Londra borsalarına çerez yapılan ve atalarımızın her karışını kanlarıyla suladıkları bu toprakları, ne bir takım vatan düşmanı yerli işbirlikçilere ne de yabancı emperyal şirketlere terk etmeyeceğiz. Anayasal bir hak olan sağlıklı bir çevrede yaşama hakkımızı ve çocuklarımıza olan borcumuzu sonuna kadar savunurken, kamu idaresinin en tepesinden bütün sorumlularına kadar herkesi aklıselime davet ediyoruz.
Kaynak: https://m.egepostasi.com , https://yesilartvindernegi.org