Meksika'nın güneyinde yapılması planlanan ve çalışmaların 2020 yılında başladığı megaproje "Maya Treni". Başta yerli halk ve çevre aktivistleri olmak üzere tepki çekmişti.
Çoğunluğu orman arazisinden geçecek 1,525 km'lik trenyolunun inşaatı, orman arazilerinin kesilmesi ve vahşiyaşam koridorlarının yok edilmesi ile yerel ekosistemlere ciddi zararlar vermekte. Ayrıca yeraltı su kaynaklarının kirletilmesi ile bölgede yaşayan Maya kökenli yerli halkın köylerini terketmek zorunda kalacağı endişesi de sürüyor.
Çevrecilerin ve yerli halkın yasal mücadelesine karşı, Meksika İçişleri Bakanlığı, Maya Treni ve diğer projeleri çevresel incelemelerden muaf tuttu.
Ekim ayının başlarında sızan Guacamaya belgeleri ise Meksika Ordusu'nun aktif olarak aktivistleri casus yazılımla gözlemlediğini ortaya çıkardı.
Maya Treni'ne karşı mücadele eden çevreciler dışında gazeteciler, insan hakkı aktivistleri ve farklı yerel muhalif grupların (Feminist gruplar ve Zapatista Hareketi en yoğun gözlenenler arasında) da gözlendiği ve takip edildiği ortaya çıkanlar arasında.